Semnificații ale vizitei ministrului Titus Corlățean la Moscova (România liberă).
Din nou despre esecul proiectului Nabucco si semnificatia lui pentru România. Este vorba despre comentariul lui Cristian Ghinea din ultimul numar al revistei Dilema Veche. Mai intai, Ghinea precizeaza ca Nabucco nu trebuie privit ca un esec al României, care s-a implicat foarte mult in sustinerea proiectului si e bine, a fost „un exercitiu de lobby” si de cooperare intraeuropeana extrem de util. Esec european nu poate fi considerat nici atat, pentru ca Uniunea Europeana si-a propus sa aduca gaz azer in Europa si acest lucru a fost realizat, printr-o conducta cu costuri mai mici decat Nabucco.
Cristian Ghinea reaminteste ca nu exista o politica energetica europeana, asa cum exista una in domeniul agriculturii. Cu alte cuvinte, fiecare stat este liber sa-si asigure resursele energetice cum crede mai bine, obligatoriu fiind doar sprijinul pe care trebuie sa si-l dea reciproc statele membre. Cu alte cuvinte: România sa inceteze a mai plange proiectul gazoductului Nabucco si sa se grabeasca cu interconectarile cu Bulgaria si Ungaria, prin care va putea avea acces foarte bine la resurse de gaz nesupuse monopolului rusesc.
Ministrul de externe român Titus Corlatean aa fost primit la Moscova cu mare fast, ca reprezentant al unei tari prietene, noteaza astazi editorialul Romaniei Libere. Mai mult chiar, ministrul s-a intors cu „un calendar al consultarilor bilaterale pentru 2013-2014 şi a plecat cu promisiunea că gazul importat din Rusia va fi mai ieftin, fiindcă vor fi scoşi intermediarii din această afacere”.
Ce va da in schimb România? Aceasta este intrebarea. Iar acest articol nu da un raspuns, pentru ca, in acest moment, pot fi mai multe: poate fi vorba doar de un raspuns al Romaniei la semnalele venite dinspre Moscova si Beijing, care sunt p