Aproape toţi sunt „cu greutate”...De vină este stilul de viaţă sedentar şi mâncarea procesată, care au apărut ca urmare a prosperităţii de pe insulă!
Nauru, oficial Republica Nauru, este o insula din Pacificul de Sud, a treia cea mai mică ţară din lume. Ţara era atât de bogată, încât nimeni nu trebuia să lucreze. Profitul ieşit din minerit era împărţit „la tot poporul”, care primea o alocaţie consistentă din partea guvernului.
Îşi permiteau
Cu timpul însă s-a întâmplat inevitabilul: oamenii nu au mai vrut să lucreze, au încetat să practice agricultura pentru că îşi permiteau să cumpere toate alimentele, iar plimbările pe jos din jurul insulei au fost înlocuite de plimbările cu maşina. Astfel, s-a ajuns la situaţia ca 95% din populaţie să fie supraponderală, 90% din locuitori să fie şomeri şi peste 50% să sufere de diabet. „Cum a fost posibil?”, se întreabă analiştii.
Din ce în ce mai nesănătoasă
Ţara a început să importe din ce în ce mai multe alimente din vest, iar mâncarea a început să fie din ce în ce mai nesănătoasă. În combinaţie cu sedentarismul, rezultatul a fost dezastruos, cei mai mulţi dintre localnici îmbolnăvindu-se, iar speranţa de viaţă scăzând la 58 de ani pentru bărbaţi şi 65 de ani pentru femei! „Singura soluţie ar fi o recalibrare a tot ceea ce înseamnă viaţă şi muncă în această ţară, deşi practic este imposibil în acest moment!”, spun specialiştii.