Jumătate dintre instituţiile de servicii financiare care au regulamente interne pentru combaterea corupţiei au fost nevoite să-şi sancţioneze angajaţii pentru astfel de fapte, potrivit unui raport al Ernst & Young, citat de Bloomberg, scrie Mediafax.
Probabilitatea de a acţiona dacă suspectează fapte de corupţie este mai ridicată în cazul companiilor de servicii financiare decât în alte sectoare, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanţă şi contabilitate.
Aproape 70% dintre persoanele din industria financiară intervievate de Ernst & Young au afirmat că instituţia pentru care lucrează are în regulament sancţiuni clare în cazul încălcării reglementărilor privind spălarea de bani. În celelalte sectoare ale economiei, media este de 49%.
Anul trecut, grupul bancar HSBC a fost sancţionat în Statele Unite cu 1,9 miliarde de dolari pentru acuzaţii de spălare de bani, autorităţile susţinând că banca britanică a oferit grupărilor teroriste şi cartelurilor de droguri acces la sistemul financiar american.
O altă bancă britanică, Standard Chartered, a plătit o amendă de 667 milioane de dolari în SUA pentru a închide o investigaţie privind facilitatea spălării de bani pentru Iran în cuantum de 50 miliarde de dolari.
Aproximativ unu din 10 directori executivi care lucrează în industria serviciilor financiare spun că unele persoane care lucrează în domeniul vânzărilor raportează anticipat venituri pentru a-şi cosmetiza performanţele trimestriale, potrivit sondajului.
La sondaj au participat aproape 3.500 de angajaţi de la companii mari, dintre care 458 din industria financiară, în 36 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa.
Sursa: MEDIAFAX
Cuvinte cheie:banci, comisioane, credite, lichiditati, imprumuturi, rate, zona euro
Jumătate dintre instituţiile de servicii financiare care