Formularea unui asemenea titlu o gasesc cea mai potrivita pentru ceea ce se intampla cam de mult timp cu istoria noastra nationala. Cred ca politicienii nostri, de azi si din trecut, poarta o grea raspundere fata de poporul roman pentru ca nu au intrezarit pericolele care au amenintat si ameninta si azi unitatea si fiinta acestui popor prin siluirea istoriei lui.
Comitand deliberat "delictul" de protocronism, de care nu o data am fost acuzati, aduc suficiente argumete si dovezi arheologice, istorice, lingvistice etc. in a afirma ca noi, romanii, suntem cel mai vechi popor al Europei, sau printre cele mai vechi, care am mostenit valorice culturale si moral-artistice ale celui mai nobil popor cunoscut - PELASGII transmise noua prin geto-daci, am preluat de la ei ideile inaintate ale timpului, conceptiile filozofiei vietii menite sa creeze echilibrul si simtul armoniei, perfectionarea continua a omului.
Din acest izvor a ajuns in cultura si civilizatia romaneasca, in felul nostru de a fi, modalitatea de studiere convergenta a fenomenelor social-istorice, spiritul de toleranta la romani.
Este, cred, o valoare culturala si umanista de prim rang care ne individualizeaza ca popor, deosebita, daca nu chiar opusa, modalitatii de studiere divergenta a acelorasi fenomene intalnita in cultura altor popoare.
Zona geografica in care se situeaza Romania a cunoscut in urma cu peste 7000 de ani, din neolitic si pana in epoca fierului, peste 30 de culturi dovedite arheologic si istoric, dovezi materiale ale prezentei si permanentei umane aici, care cu siguranta au fost faurite de stramosii poporului roman - PELASGII si preluate, prin geto-daci, de noi, romanii, unele dovezi arheologice pe teritoriul tarii noastre care atesta convietuiri umane chiar in urma cu 70.000 de ani.
Acestea sunt dovezi de netagaduit ale continuitatii roman