Studiile pedologice tind să devină de domeniul trecutului pentru fermierii de rând, care, din lipsa banilor, de peste 20 de ani aplică îngrăşăminte aşa cum se pricep pe terenul cultivat.
Agricultura pe baze ştiinţifice este un obiectiv de care fermierii pare că se îndepărtează cu fiecare an, ultimul raport prezentat de Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice, care funcţionează în judeţ cu sediul la Scorniceşti, susţinând cu cifre concluzia. Dacă în 2009, fermierii solicitau servicii de cartare agronomică (studii care să determine corectarea pe bază ştiinţifică a dezechilibrelor neconforme în nutriţia plantelor prin aplicarea judicioasă şi diferenţiată a dozelor de îngrăşăminte, astfel încât să se obţină recolte cantitative şi calitative superioare, fără dereglarea mediului înconjurător) pentru o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare (9.777), doar un an mai târziu suprafaţa pe care s-au executat studii scădea la 2.798 hectare, în 2011 înregistra o nouă scădere - 1.653 hectare, pentru ca anul trecut să se observe o foarte timidă creştere, ajungând la 1.763 hectare.
Este vorba de solicitări din partea fermierilor, pentru care să şi plătească, astfel încât să ştie foarte clar ce tehnologie să folosească, ce produse să aplice, în ce cantităţi etc. Deşi la prima vedere preţurile pentru astfel de servicii nu sunt exagerat de mari - 30 lei/hectar, fermierii, cu atât mai puţin cei care trăiesc exclusiv din agricultură, nu-şi permit „luxul”, după cum susţinea, nu cu mult timp în urmă, chiar conducerea OSPA într-o întâlnire la Prefectură. În acest an, OSPA a estimat că va realiza la cerere studii pentru 4.000 de hectare. Deocamdată au fost solicitări pentru 1.300, fiind interesaţi legumicultori din Strejeşti, un alt fermier care cultivă tot legume, dar în solarii, la Bărăşti şi o firmă de amenajări peisagistice din Slatina, care a vrut să ştie ce îngrăşămi