Corneliu Gurin: „Scopul principal este scoaterea de sub presiuni politice a procurorului general şi acordarea unor garanţii sporite activităţii acestuia”.
Procuratura Generală şi Ministerul Justiţiei au constituit în premieră un grup de lucru comun care va elabora propuneri de reformare a Procuraturii. Este o primă colaborare de acest gen între cele două instituţii după doi ani de la iniţierea strategiei de reformă a justiţiei în Moldova. Până la finele lunii septembrie grupul de lucru urmează să elaboreze modificări la Constituţia Republicii Moldova, dar şi la Legea cu privire la Procuratură.
Statutul Procuraturii, şi procedura de numire şi de revocare a procurorului general sunt doar două aspecte ce urmează să fie Corneliu Gurin x Corneliu Gurin modificate în Constituţia Republicii Moldova, a menţionat procurorul general Corneliu Gurin, fără însă a preciza esenţa amendamentelor solicitate, chiar dacă s-a arătat convins că modificările constituţionale vor impulsiona reforma instituţiei pe care o conduce:
„Statutul Procuraturii a fost supus unei reforme cosmetice printr-o modificare constituţională în urmă de mai bine de 10 ani. Dacă în privinţa rolului lucrurile sunt mai mult sau mai puţin clare, în privinţa statutului procurorilor şi a Procuraturii mai sunt dezbateri, mai sunt diferite opinii. Şi ne dorim să le scoatem la nivel constituţional. Scopul principal este scoaterea de sub presiuni politice a persoanei care va exercita funcţia de procuror general şi acordarea unor garanţii sporite activităţii de procuror general, adică un mandat constituţional mai îndelungat.”
Imunităţile generale pe care le mai au procurorii vor fi eliminate. Va fi simplificată şi procedura de tragere la răspundere penală a procurorilor care încalcă legea, a menţionat Corneliu Gurin. Procurorul general, dar şi ministrul justiţiei au menţion