Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vrea planuri de acţiune pentru sprijinirea industriilor cu risc de relocare aplicabile şi în România, dar cu asigurări din partea companiilor că nu vor părăsi ţara. Problema a apărut atunci când Uniunea Europeană a promovat un pachet de legi menite să limiteze schimbările climatice, dar care a crescut costurile de producţie.
Varujan Vosganian s-a declarat adeptul unei politici industriale comune la nivelul UE. „Avem plan de acţiune pentru oţel la nivel comunitar. Urmează să facem unul şi pentru România, până la toamnă”, a declarat ministrul Economiei, joi, la o conferinţă pe teme economice. Necesitatea unui astfel de document a apărut în momentul în care ArcelorMittal a anunţat că intenţionează să închidă mai multe combinate din UE din cauza costurilor de mediu impuse numai de legislaţia comunitară, majorând preţul produselor siderurgice europene, comparativ cu restul lumii. „Dacă UE continuă cu politicile de schimbări climatice fără să ţină seama de competitivitate, va rămâne un fel de Wall Street, doar cu bănci”, a atras atenţia demnitarul.
Ministrul Economiei a precizat că, după aprobarea planului de acţiune, intenţionează să semneze protocoale cu companiile siderurgice, prin care să se stabilească responsabilităţile fiecărei părţi. „România se va angaja să nu crească sarcina fiscală pe producţia de oţel”, a spus ministrul care vrea, în compensaţie, ca societăţile semnatare să se angajeze la investiţii, ca semn de stabilitate. „Dacă face investiţii, o companie nu mai pleacă”, a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a declarat că, după planul pentru oţel, vrea să facă unul şi pentru industria chimică, alt sector cu mare risc de relocare.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vrea planuri de acţiune pentru sprijinirea industriilor cu risc de relocare aplicabile şi în România, dar cu asigurări din parte