Ultimele modificări fiscale importante nu au îmbunătăţit situaţia IMM-urilor, deşi aceasta a fost intenţia anunţată a Executivului. Sursa: SHUTTERSTOCK
Primele şase luni din an au făcut din mediul de afaceri unul tot mai ostil pentru IMM-uri din punct de vedere fiscal şi al accesului la lichidităţi. Cea mai importantă modificare fiscală, plata TVA la încasare, a înrăutăţit soarta multor firme mici.
„Pentru că măsura se aplică doar companiilor cu o cifră de afaceri de maxim 500.000 de euro, companiile mari au refuzat să mai lucreze cu acestea din urmă, pentru că nu le-a convenit să îşi poată deduce TVA doar după ce încasează banii de la IMM-uri. S-au desfiinţat peste 10.000 de contracte de afaceri”, a explicat pentru EVZ Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România. Acesta susţine că o soluţie ar fi ca măsura să se aplice tuturor întreprinderilor. De asemenea, facturile de TVA sunt mult mai greu de înregistrat. Totodată, şeful CNIPMMR spune că fluxul de numerar al micilor întreprinderi s-a înrăutăţit. Din cauza lipsei de bani, statul nu a mai achitat aproape deloc facturi către IMM-uri, în ultimele şase luni.
Mai puţine credite
Dacă marile companii îşi permit să trăiască din rezervele pe care şi le constituie în timp, IMM-urile nu dispun de aceste rezerve, aşa încât multe nu reuşesc să facă faţă întârzierilor de plată. Băncile nu le oferă soluţii. Puţini creditori mai acordă bani IMM-uri, o reacţie justificată şi de faptul că acesta a fost unul din segmentele afectate de criză.
„Tot mai puţini bani vin de la grupurile mamă, iar cele mai multe resurse ale băncilor s-au îndreptat şi în 2013 spre finanţatea statului”, a declarat pentru EVZ un reprezentant bancar. Costurile de împrumut pentru IMM-uri sunt mari. Puţinele firme care îşi permit un credit îl pot cu greu susţine cu garanţii: majo