După un an în fruntea ţării, Guvernul Ponta a reuşit să întocmească un "Plan Naţional de investiţii strategice şi crearea de noi locuri de muncă". Doar că această strategie este destul de generală, fără să menţioneze modalităţile în care vor fi realizate anumite obiective doar punctate în plan.
Investiţii de minim 10 miliarde euro, crearea a 50.000 de locuri de muncă, scăderea preţului la factura de energie sunt doar câteva exemple în acest sens.
Prezentarea Planului naţional de către premierul Victor Ponta nu a întârziat să producă reacţii, fiind criticată atât de reprezentanţii domeniului economic, cât şi de politicieni. Obiectivele guvernamentale au fost caracterizate ca fiind "poncife răsuflate", "promisiuni ceauşiste", "tiribombe mediatice".
* Jean Constantinescu: "La electricitate nu ne aşteptăm la creşteri foarte mari, dar în niciun caz la scăderi"
Energia este unul dintre sectoarele prioritare în Guvernul Ponta, având de-a face atât cu privatizări şi restructurări de companii de stat, cât şi cu liberalizări de preţuri şi proiecte importante de dezvoltat.
Cele două linii mari în Planul Naţional al lui Ponta, la capitolul Energie, sunt creşterea independenţei energetice şi scăderea preţului la factura de energie, în condiţiile în care avem un program stabilit cu instituţiile europene de creştere a preţurilor din domeniu până la media europeană.
Specialiştii din domeniu consideră că "în niciun caz" nu avem cum să ajungem la o scădere a facturilor la energie.
Jean Constantinescu, expert pe piaţa de energie, ne-a precizat: "Exis¬tă un angajament cu FMI de creştere eşalonată a preţurilor la energie. Putem spune că la electricitate nu ne aşteptăm la creşteri foarte mari, dar în niciun caz la scăderi. Problema este la gaze şi la căldură, unde preţurile vor creşte până la dublu, într-un oarecare orizont, în funcţie de cu