Cele trei tari ex-sovietice conducatorii carora si-au dat intilnire Chisinau fac parte din Parteriatul Estic si vor merge in toamna la un important summit al acestei initiative europene la Vilnius. Asa ca subiectul principal al discutiilor a fost pregatirea de acest eveniment.
x Moldova a folosit prilejul pentru a-si reafirma angajamentul clar de a face reforme substantiale pentru a se apropia cit mai mult de UE.
„Guvernul de la Chișinău are o viziune clară: suntem europeni și dorim să aderăm la familia europeană. Este o alegere a valorilor și a solidarității. Împreună trebuie să câștigăm perspectiva europeană, în primul rând, la noi acasă. Printr-o economie puternică, instituții ce funcționează democratic și o justiție ce nu pune în pericol securitatea statului”, a declarat premierul moldovean, Iurie Leanca, dupa runda principala de discutii.
„Ne-am convins inca o data ca Moldova are prieteni sinceri in UE si ca nu suntem x inguri pe drumul,pe care am pornit”, a spus la randul sau liderul celui mai mare partid de la guvernare, liberal-democratul Vlad Filat.
„Usile Uniunii Europene se vor deschide neaparat pentru Republica Moldova, daca ritmul reformelor va fi pastrat si stabilitatea politica va fi mentinuta”, le-a spus demnitarilor moldoveni liderul Partidului Popular European, Wilfried Martens. Asta dupa ce spusese ceva mai devreme ca ultima criza politica abia depasita de politicienii proeuropeni de la Chisinau a aratat cit de multe mai sunt de facut in acest stat.
Mult mai aspre au fost cuvintele adresate de liderul celui mai important partid din Parlamentul European, Georgiei, tara reprezentata la summit de catre presedintele sau, Mikheil Saakashvili.
„Noi ne dorim un acord de asociere Georgia, dar el nu poate fi realizat cu orice pret. Exista probleme serioase in aceasta tara,