Scenariile privind sfarsitul lumii iau in calcul cel mai des asteroizi, comete sau epidemii de boli mortale, care ar putea provoca extinctia pe Terra. Soarele a fost adesea ignorat in aceste scenarii, astrul nostru avand puterea de a pune capat vietii pe planeta noastra.
La distanta de 150 de milioane de kilometri de noi, Soarele are energia necesara pentru a distruge totul pe Terra, scrie Universe Today. Soarele a fost in faza principala a vietii sale in ultimii 4,5 miliarde de ani, convertind hidrogenul in heliu.
Soarta Soarelui
Aceasta faza dureaza, pentru asemenea stele cu masa Soarelui, aproximativ 10 miliarde de ani, ceea ce inseamna ca viata sa este la jumatate. Atunci cand Soarele nu va mai avea hidrogen sa arda, va incepe transformarea heliului in carbon, rezultatul fiind expansiunea sa. Astfel, Soarele va deveni mai rece si mai mare, devenind un astru gigantic de culoare rosie, el ajungand chiar sa consume orbitele planetelor Mercur si Venus.
Specialistii nu stiu inca daca un Soare mai mare va insemna si distrugerea Pamantului. In cazul in care acest scenariu se adevereste, Terra va ajunge in interiorul Soarelui, fiind devorata de astru. In caz contrar, Pamantul se va confrunta cu o lunga perioada in care temperatura va fi foarte scazuta la suprafata sa.
Alte scenarii apocaliptice
Un al doilea scenariu presupune ca Soarele sa devina o stea "pitica alba", care se va raci treptat. Astfel, Pamantul si celelalte planete vor continua sa il orbiteze timp de trilioane de ani. Daca Pamantul va avea noroc, Soarele va ajunge prea aproape de o alta stea, dandu-ne o alta sansa la viata, caci vom ajunge pe o noua orbita.
In caz contrar, Terra va urmari Soarele o lunga perioada de timp, in sistemul solar, caz in care riscul cel mai mare il reprezinta un impact devastator cu o alta planeta.