Germania, cea mai mare economie europeană, a respins la scurt timp după ce a fost prezentat proiectul Comisiei Europene privind restructurarea sau lichidarea băncilor în dificultate din uniunea bancară apreciind că prin acesta executivul european şi-a depăşit atribuţiile. Acest mecanism s-ar aplica tuturor băncilor din zona euro şi ţărilor care intră în uniunea monetară, iar puternicele bănci locale de economii din Germania sunt un subiect politic delicat într-o ţară care la toamnă va merge la vot.
Mecanismul unic de rezoluţie (de structurare sau lichidare a unei bănci) prezentat de CE reprezintă cel de-al doilea pilon al proiectului ununii bancare din zona euro prin care se are în vedere retezarea legăturii toxice dintre băncile din zona euro şi guverne, scrie The Wall Street Journal. Primul pilon este supraveghetorul unic, rol care va reveni probabil Băncii Centrale Europene în toamna anului 2014. Propunerea Comisiei prevede un „comitet unic de rezoluţie“ care va pregăti şi duce la capăt restructurarea oricărei bănci aflată în situaţie de criză, din zona euro sau din statele UE care aderă voluntar la schemă. Responsabilitatea declanşării procedurii de rezoluţie ar reveni în mod exclusiv CE, iar mecanismul ar fi garantat şi finanţat dintr-un fond de rezoluţie format prin contribuţii de la industria financiară.
Proiectul ar avea scopul de a reduce la minimum necesitatea de a mobiliza fonduri publice în cazul colapsului unei bănci, precum şi riscurile generate de un astfel de scenariu pentru sistemul financiar şi economie.
„Din punctul nostru de vedere, Comisia şi-a depăşit autoritatea. De aceea din punctul nostru de vedere propunerea nu este ceva care să aducă credibilitate mare”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german condus de cancelarul Angela Merkel.
Germanii s-au săturat să plătească pentru