Lumea devine din ce in ce mai religioasa, nu insa si Europa, care este din ce in ce mai putin crestina. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de “Center for the Study of Global Christianity” din Statele Unite, unul din cele mai importante centre de statistica din lume, studiu publicat recent si preluat de portalul orthodoxie.com.
Potrivit studiului - intitulat “Crestinismul in context global, 1970-2020” si care ofera date actualizate in 2013 si o serie de previziuni pana spre 2020 -, numarul crestinilor si cel al catolicilor este in crestere, mai ales in Africa si Asia, in timp ce in Americi situatia ramane stabila . In ceea ce priveste Europa, aceasta devine din ce in ce mai putin religioasa, mai putin crestina si mai putin catolica.
Numarul persoanelor care se declara religioase in lume a crescut de la 82%, in 1970, la 88%, in 2013, si va ajunge la 90% in 2020, o crestere generata de caderea imperiului sovietic, de pierderea credibilitatii comunismului si progresarea religiei in China, pe care regimul nu poate sa o stopeze. Un alt factor al cresterii populatiei religioase este unul de natura demografica - persoanele religioase au mai multi copii atat in sudul planetei, cat si in Europa si America de Nord.
Studiul mai arata ca formele de religie mai ““liberale”“ sau progresiste vor pierde in importanta pe viitor. Chiar daca acestea par sa castige razboiul mediatic, ele pierd cu fiecare zi cea mai importanta batalie - numarul de adepti. Conform previziunilor expertilor de la centrul american, crestinii impreuna cu musulmanii vor reprezenta, in anul 2020, 57,2% din populatia mondiala (33 ,3% crestini si 23,9% musulmani), o crestere de aproape 10 procente fata de anul 1970. Astfel ca un locuitor din trei al planetei va fi crestin si aproape unul din patru musulman.
Daca in 1970, doar 41,3% din crestini traiau