Departamentul pentru Energie a iniţiat un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe reducerea la jumătate a costului cu apa folosită la producţia de energie în hidrocentrale şi la răcirea termocentralelor, dar proiectul este blocat la Ministerul Mediului.
„Departamentul pentru Energie a propus Guvernului să reducă preţul apei uzinate, dar este blocat la Ministerul Mediului”, a afirmat, joi, Dan Gheorghiu, consilier al premierului Victor Ponta, la Focus Energetic.
Culmea este că Ministerul Mediului este fix cel care a iniţiat în anul 2011 majorarea de patru ori a preţurilor pentru apa turbinată. Aceasta a fost indicată drept una dintre cauzele care a dus la insolvenţa Hidroelectrica.
Prezent la conferinţă, deputatul Rodin Traicu, membru în Comisia de Industrii, a afirmat că banii luaţi pe această cale „pot fi văzuţi în fiecare judeţ, la cum arată sediile Apelor Române, şi ce maşini au”. El a afirmat că problema este resimţită şi de către termocentralele din Oltenia, care ăşi asigură apă de răcire din Jiu.
Problema preţului ridicat al apei utilizate în producţia de electricitate a fost ridicată de mai multe ori în ultimul an de Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.
Borza a spus recent, în timpul marilor debite de pe Dunăre, că la Porţile de Fier II compania deversa apa atunci când se trecea de 8.000 de metri cubi pe secundă în loc să producă energie, deoarece costul apei uzinate pe MWh era prea mare, respectiv de 80 de lei. „Avem pierderi din cauza preţului prohibitiv al apei. Preţul a crescut de patru ori în 2010 de la 0,26 lei pe 1.000 metri cubi la 1,1 lei“, spunea el atunci.