Prim-ministrul luxemburghez, creştin-democratul Jean-Claude Juncker, a demisionat cu toată echipa sa, miercuri seară, după ce aliaţii săi socialişti au "dezertat" săptămâna trecută. În cauză se află sistemele de informaţii luxemburgheze. Demisia este prezentată joi Marelui Duce Henri.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
După o dezbatere de mai bine de şapte ore, care a avut loc miercuri în Camera Deputaţilor, prim-ministrul cel mai logeviv din UE a realizat că Guvernul său minoritar nu mai are şanse de supravieţuire. Aflat de 18 ani în fruntea diferitelor echipe guvernamentale, Jean-Claude Juncker părăseşte astfel prim-planul scenei politice.
Moţiunea de cenzură depusă de foştii aliaţi socialişti cerea demisia Guvernului şi organizarea alegerilor anticipate în termen de trei luni. Alegerile în Luxemburg erau în mod normal prevăzute pentru 2014.
Motivul
La baza problemei stă funcţionarea defectuoasă a sistemului de informaţii luxemburghez, SREL, dezvăluită în presă în noiembrie 2012. Se arată astfel faptul că au existat 300 de mii de fişe personale întocmite de SREL unor persoane fizice şi personalităţi politice în timpul Războiului Rece. Aceste fişe ar fi fost distruse, dar alte dezvăluiri arată probleme recente la SREL între 2004 şi 2009. Aceasta s-ar datora unei lipse de control din partea lui Jean-Claude Juncker. Cel din urmă ar fi fost la curent cu practicile serviciului de informaţii, dar nu ar fi acţionat în consecinţă.
Jean-Claude Juncker, avocat de formaţie, şi-a început cariera politică foarte tânăr. La 29 de ani el era deja ministru, la 41 de ani el devenea prim-ministru, funcţie pe care nu a mai părăsit-o de atunci.
El este şi o figură europeană de prim plan, întrucât a condus forumul ţărilor euro, Eurogrupul, timp de opt ani. În 2009, el şi-a dorit funcţia de preşedinte al Comisiei E