Preşedintele Barack Obama a recompensat unii dintre donatorii de fonduri ai campaniei sale pentru al doilea mandat cu posturi-cheie la ambasadele străine. Practica nu este o caracteristică nouă a politicii americane, dar diplomaţii de carieră de la Washington sunt din ce în ce mai alarmaţi de amploarea pe care a luat-o sub administraţia actuală, afectând diplomaţia profesională.
Financial Times relatează că „de la debutul celui de-al doilea mandat, Obama a numit în posturi de ambasadori mai mult de zece persoane-cheie care au colectat fonduri pentru campania sa electorală. „Şeful Casei Albe a ales pentru acestea posturi de prestigiu – Italia, Spania, Austria, Danemarca şi Singapore.
Ultimul numit este principalul său donator, Matthew Barzun, ambasador al SUA în Marea Britanie, cel mai prestigios post diplomatic din lume pentru un responsabil american. The Guardian, utilizând cifrele divulgate de New York Times, arată că suma medie oferită de fiecare donator este de 1,79 milioane dolari.
Or, cifrele arată clar că preşedinţia Obama se află pe o linie diferită de precedentele administraţii în ce priveşte recompensarea donatorilor. O practică prejudiciabilă pentru SUA, ca democraţie, cu sugestia clară că numirile guvernamentale pot fi cumpărate de particularii bogaţi.
Posturi cumpărate
The Telegraph insistă asupra faptului că numirea lui Barzun şi a altor mari colectori de fonduri în posturi-cheie diplomatice este o insultă pentru poporul american, ca şi pentru ţările unde sunt trimişi. „Marea Britanie, cel mai bun amic al Americii, merită să aibă un ambasador cu greutate, cu un bilanţ remarcabil şi o profundă înţelegere a importanţei relaţiilor transatlantice.
Numindu-l pe Barzun ca reprezentant al său la Londra, Obama trimite un semnal clar că umplerea seifurilor partidului său este mult mai importantă decât prezervarea relaţiilo