Dacă vreţi să cumpăraţi o locuinţă în Cluj-Napoca, gândiţi-vă de două ori. Aici sunt cele mai scumpe apartamente noi din România, arată o statistică imobiliare.ro. Specialiştii în domeniu spun, însă, că preţurile nu sunt reale, asta pentru că cei care vând apartmente se raportează la preţul de promovare, şi nu la cel real, la care se realizează efectiv tranzacţia.
Preţul unui apartament nou în centrul Clujului a crescut semnificativ în primele 6 luni ale acestui an.
În prima jumătate a acestui an preţul la apartamentele noi a crescut semnificativ, cu 7,4%, de la 825 la 886 de euro pe metru pătrat, conform imobiliare.ro.
"Este important ca lumea să înţeleagă că preţul la care se listează apartamentele nu este şi preţul final de tranzacţionare la care ar trebui să ne raportăm defapt", a precizat Nelida Georj, agent imobiliar.
Marja pentru apartamentele vechi a fost însă mult mai temperată, respectiv de la 966 la 977 de euro pe metru pătrat. Însă toate aceste creşteri, spun agenţii imobiliari, nu sunt în regulă, pentru că atunci când un proprietar vinde un imbolil trebuie să ţină cont de preţul de tranzacţie şi nu de preţul de promvare, care este mult mai ridicat.
La apartamentele vechi preţurile au crescut cu 1,1%, de la 966 euro/mp la 977 euro/mp.
Cu toate acestea, proprietarii nu ţin cont de preţurile reale atunci când scot la vânzare un apartament. Agenţii imobiliari au destule exemple.
"E vorba despre un apartament de o cameră, de 53 de metri pătraţi, pe Dorobanţilor, în bloc nou. Dânsul vroia un preţ de 57 de mii de euro. Chiar dacă blocul este nou, modern este un preţ supra evaluat. În realitate un astfl de apartament se vinde undeva la 48, maxim 50 de mii de euro", a adăugat agentul imobiliar.
Cluj-Napoca este pe primul loc în topul celor mai scumpe apartamente, într-un top realizat de portalul imobiliare.ro. În clas