Sociologii au creat portretul moldoveanului care consumă alcool şi ţigări. Ion al nostru bea încă din tinereţe şi fumează oriunde: pe stradă, acasă şi la serviciu, dar nu urcă beat la volan pentru că se teme de amenzi.
Ora 10.00. Autogara din centrul Capitalei. Deşi e zi de lucru, Mihai Munteanu (63 de ani) şi ginerele său, Vasile Capriş (40 de ani), îşi fac planuri la un pahar cu bere. „Azi este ziua de naştere a nepotului meu. Am băut 50 de grame de sănătatea lui şi acum facem o pauză de bere. Mai vorbim puţin şi mergem să-l felicităm“, spune socrul vorbăreţ. Sorbind cu jind din halbă, ginerele are o altă explicaţie: „Ne răcorim. E cam devreme, dar bem când vrem. Ce puneţi atâtea întrebări?!“, ne apostrofează bărbatul.
La câţiva paşi, două tinere au un alt motiv pentru o bere. „Vrem să ne ridicăm dispoziţia. În plus, nu ne-am mai văzut demult. Şi ce dacă e dimineaţă? O să fim mai vesele toată ziua“, râde Elena Ivanov (18 ani). „Ora 10.00 nu este dimineaţă. Mai e puţin şi e prânzul“, se justifică şi Virginia Cojocaru (17 ani).
REGULA CELOR TREI PAHARE
Eroii noştri confirmă rezultatele unui studiu realizat de compania Magenta Consulting, la comanda Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ar putea lua oricând locul lui Ion - un personaj fictiv, creat în baza unor date privind consumul de alcool şi ţigări în Moldova, obţinute anul trecut.
„Prima duşcă Ion a tras-o cu prietenii, pe la 15-16 ani. Bea la ocazii, iar la moldoveni ele sunt multe: nunţi, cumetrii, petreceri sau pur şi simplu «de poftă». Respectă regula celor trei pahare. Nu cinsteşte prea des, cel mult de două ori pe lună, pentru că ştie că poate face ciroză şi îi poate creşte tensiunea. Nu urcă beat la volan. Nu pentru că ar putea face rău cuiva, dar se teme de amenzi“, îl descriu sociologii.
La fel ca el, 40% din moldoveni consumă alcool cel puţin o dată pe lună. Alte 27% bea