Yveline Bonora, bucatar francez, impreuna cu sotul sau, Just Benayache, un chef cu o experienta indelungata in gastronomie, s-au stablit in Romania in 2004, "un Est indepartat" care atrage investitii de miliarde de euro din partea francezilor.
Si-au facut o mica afacere din combinarea fructelor, florilor si a condimentelor in borcanele de dulceata, vanduta sub numele "les saveurs d'Yveline", relateaza Liberalition, care citeaza AFP.
Cuplul, care si-a creat propriul brand "gusturile Yveline", vinde anual 30.000 de borcane de dulceata pe piata locala.
Just Benayache, un barbat energic de 48 de ani, preconizeaza "un viitor real" pentru mica sa afacere cu gemuri in Romania, o tara de 20 de milioane de locuitori, unde Franta se afla in competitie cu Olanda, Austria si Germania, scrie miercuri France Presse intr-un material amplu.
In atelierul lor din Bucuresti, se simte iz de menta, iar borcanele asteapta sa fie umplute cu dulceata de mere, zmeura sau caise.
"In sectorul agroalimentar mai trebuie facute multe", a declarat Benayache, care se declara "increzator" in redresarea economiei romanesti.
Romania, pentru care Franta este al treilea cel mai important partener comercial si al patrulea investitor strain, se asteapta la o crestere economica de 1,6% - 2% pentru anul 2013, scriu jurnalistii francezi.
Romania este prezentata, de cele mai multe ori, ca o destinatie de pentru delocalizari, datorita costului redus al fortei de munca (salariul mediu lunar din aceasta tara fiind de 350 de euro), Romania, a doua cea mai mare piata din Europa Centrala si de Est, reprezinta totodata o oportunitate de crestere pe o piata emergenta.
Carrefour profita de bucuria romanilor pentru consum
Cu 119 magazine si o cifra de afaceri locala de un miliard de euro in 2011, lantul de magazin