Autorităţile se vor angaja să sprijine siderurgia printr-un "pact al oţelului" şi protocoale semnate cu fiecare societate din domeniu, însă vor solicita companiilor să se angajeze la investiţii în eficientă energetică şi modernizare în schimbul facilităţilor primite, a afirmat Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Vom scrie negru pe alb că ne angajăm să nu mărim sarcina fiscală pentru industria oţelului. Urmează protocoale cu fiecare companie, cu Arcelor, cu Alro, cu Feral. Am avut discuţii şi cu Mechel şi vom mai avea. Mittal are câteva cerinţe, legate de energie, de reţelele de distribuţie şi de costurile portuare. Nu am încredere într-o companie care doar vine să ceară. Dacă îi dai, mâine când nu dai, închide şi pleacă. Noi ne angajăm să facem ceva, dar trebuie şi că investitorul să facă ceva. Pentru că investind avem o garanţie că se gândeşte la viitor", a afirmat oficialul la Focus Energetic.
El a mai spus că unele companii, precum ArcelorMittal, au beneficiat gratis de certificate de emisii. "Acestea ar fi trebuit să meargă în eficientă energetică. Vrem să ne asigurăm că le-au utilizat cum trebuie", a mai completat el.
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit zilele trecute din nou Lakshmi Mittal, preşedintele grupului siderurgic ArcelorMittal, după ce a mai avut o astfel de întâlnire şi în luna mai. ArcelorMittal şi Alro s-au plâns deseori în ultima vreme de costurile mari pe care le induc certificatele verzi în factura de energie.
Guvernul a adoptat recent o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea unui anumit număr de certificate, însă această nu se poate aplica până la acordul scris al Comisiei Europene. Concomitent, nici scutirea de 50% de la achiziţia certificatelor verzi, prevăzută pentru marii consumatori industriali, nu se aplică deoarece trebuie negociat cu CE.