Premierul Victor Ponta a prezentat ieri „Planul Naţional de Investiţii Strategice şi crearea de locuri de muncă“, un document de 18 pagini plin de intenţii şi care nu aduce aproape nimic nou în prim-plan.
Planul prevede atragerea de investiţii de 10 mld. euro până la finalul anului, o ipoteză care nu este sprijinită de datele din trecut. Investiţiile străine au fost în primele patru luni ale anului de 322 mil. euro, în scădere cu aproape 35% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost raportat un nivel de 494 milioane de euro.
În 2012, acestea au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, situându-se la 1,6 mld. euro. Dar premierul a vorbit de investiţii de 10 mld. euro, până la sfârşitul acestui an. A mai vorbit de o creştere substanţială a absorbţiei fondurilor UE, absorbţie de 20%, ceea ce nu corespunde cifrelor furnizate de Ministerul Fondurilor Europene, pentru că la 20% sunt declaraţiile de cheltuieli transmise Comisiei Europene, în vreme ce rata absorbţiei este de 15,3% (2,9 mld. euro).
Prezentarea premierului s-a referit la proiecte cunoscute şi, întrebat de investiţii noi, acesta a spus că preferă să menţioneze doar proiectele „concrete“ pentru că discuţiile despre investiţiile potenţiale sunt foarte multe, dar nu toate pot avea un rezultat concret.
„În acest plan naţional de investiţii şi creare de locuri de muncă (50.000 de locuri de muncă până la sfârşitul anului – n.n.), etapa întâi 2012 a constat în consolidarea macroeconomică. Am ieşit pentru prima dată după 2008 din procedura de deficit excesiv. Este o decizie oficială acum, a Comisiei Europene.“
El s-a dus departe în trecut, arătând: „După trimestrul patru din 2011 şi trimestrul 1 din 2012 am ieşit din procedura de recesiune economică, şi chiar dacă anul trecut a fost o creştere mai mică decât cea prognozată, în special din cauza secetei şi a