Pentru prima dată în ultimii patru ani, liderii europeni pleacă în vacanţa de vară fără teama că vor găsi zona euro în zdrenţe când se vor întoarce. Dar în lunile care vor urma, o nouă serie de realităţi politice, sociale şi financiare vor testa din nou abilităţile UE în administrarea crizei.
Tony Barber/ Financial Times – preluare presseurop.eu
La o lună de tradiţionala vacanţă din august, liderii Europei ar dori, fără îndoială, să se poată bucura de soare fără a le fi teamă că în zona euro este pe cale de a se dezlănţui furtuna. Evenimentele din ultima săptămână oferă câteva motive de optimism.
După criza care a izbucnit în Portugalia săptămâna trecută cu demisia ministrului de Finanţe, a fost nevoie doar de şapte zile pentru ca liderii naţiunii să poată controla şi calma pieţele financiare. Pentru Grecia, care precum Portugalia supravieţuieşte datorită ajutorului internaţional, creditorii găsesc o cale să trimită fonduri de urgenţă la Atena în schimbul reformelor (unele încă incomplete).
Pe un front mai extins, intrarea Croaţiei în UE, decizia de începe negocierile de aderare cu Serbia şi aprobarea cererii Letoniei de a se alătura zonei euro au arătat atracţia continuă faţă de unitatea europeană.
Semne încurajatoare
În sfârşit, ultimii indici ai managerilor de achiziţii, care măsoară perspectivele pentru companiile private au fost cei mai optimişti din martie 2012. Europa ar trebui să iasă din recesiune în a doua jumătate a anului acesta.
Semnele sunt încurajatoare dar nu furnizează o dovadă reală că se atenuează criza, ci pus şi simplu că intră într-o fază diferită. Următoarele 12 luni vor aduce provocări politice, sociale şi pe pieţele financiare care vor testa încă o dată abilităţile Europei de a administra criza.
În primul rând, orice redresare va avea loc în condiţii de creditare disparate. Companiile