În câteva cuvinte, profesorul tulcean de limba germană Aurel Enică l-a descris pe Nicolae Ariton: inginer, profesor, iubitor al isoriei oraşului Tulcea, cel care ne încântă cu extraordinarele poveşti ale unui municipiu despre care s-a scris prea puţin.
Joi, de la ora 17.00, profesorul Nicolae Ariton s-a întâlnit cu prietenii la Casa Avramide de pe strada Progresului, acolo unde şi-a lasant cartea, „Tulcea, la 1870 - Nemaipomenitele întâmplări trăite de Nichifor de Carpat şi Said Paşa“.
O lucrare istorică, dar şi literară, care îmbină elemente de mister şi trimiteri spre istorie, care se detaşează prin rigurozitate ştiinţifică şi precizie tipică unui inginer, aşa cum o descrie profesorul de limba română Gheorghe Bucur.
Cel care a corectat, în urmă cu 25 de ani, prima lucrare SF scrisă de Nicolae Ariton (pe atunci elev, recompensat la vremea aceea cu o menţiune la Timişoara), profesorul Bucur explică astăzi în ce constă talentul acestuia: îmbină claritatea comunicării cu detaliile care crează o atmosferă unică.
Un „client“ fidel al Muzeului de Istorie din Tulcea, Nicolae Ariton este considerat un „coleg“ al celor de la Institutul de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea, aşa cum a spus-o şi directorul instituţiei, dr. Florin Topoleanu: „Este colegul nostru nu pentru că scrie istorie, dar pentru preocuparea sa permanentă pentru istorie“.
Pasiunea sa pentru istoria municipiului s-a „declanşat“ acum doi ani şi jumătate. Cartea lansată astăzi urma să fie finalizată cel mai devreme anul viitor (acum era programată o lucrare despre cafenelele şi cârciunile din Tulcea anilor 1870), dar o întâmplare fericită l-a determinat pe profesorul Nicolae Ariton să îşi abată atenţia asupra celor două personaje în jurul cărora este construită lucrarea lansată astăzi.
„Mi-a atras atenţia personajul Said Paşa, despre care se