„Se acumulează tensiuni şi deocamdată nu ştim cum aceste tensiuni care se acumulează vor fi eliminate din acest sistem de guvernare”.
La Chişinău continuă dezbaterile despre învăţămintele pe care le-ar putea trage clasa politică moldovenească din recenta criză politică. Dacă la începutul acestei săptămâni fostul premier, liderul PLDM, Vladimir Filat a răspuns la întrebările unui grup de analişti politici, astăzi, fostul preşedinte al Parlamentului, liderul democrat Marian Lupu și-a expus opiniile pe seama crizelor politice prin care a trecut Republica Moldova. La dezbatere a fost prezentă şi corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu:
După ce fostul premier Vladimir Filat a vorbit despre lipsa comunicării ca fiind motivul de bază care a zdruncinat trăinicia fostei Alianţe de guvernământ, liderul PD, Marian Lupu, a insistat pe interesele de partid şi competiţia politică care au fisurat arcul guvernării. În opinia fostului spicher al Parlamentului tot „interesul propriu” în cele din urmă a făcut posibilă depăşirea crizei politice: „Însă ar fi o mare greşeală dacă noi ne-am limita doar la perceperea, din nou, a unor interese strict corporative de partid. Să nu uităm că dincolo de acest instinct de autoconservare, dacă doriţi, a fost şi el prezent, noi am pus, am încercat şi cred că am reuşit să punem pe prim plan, toţi împreună, responsabilitatea noastră pentru obiectivele care au fost declarate, pentru societatea moldoveanscă, pentru stat, pentru cursul de dezvoltare, de modernizare a ţării pentru viitor.”
x Marian Lupu a recunoscut că şi opoziţia comunistă a avut un rol important în mobilizarea membrilor Coaliţiei de guvernământ pentru găsirea unei soluţii de depăşire a crizei politice: „Dacă a fost sau nu opoziţia un factor de mobilizare pentru celelalte partide? Evident, da. Tot noi, prin acţiunile noastre, nu din ce