Unul incearca rescrierea de la Bucuresti a tratatului de teorie a loviturilor de stat. A fost sau nu a fost lovitura de stat atunci cand Traian Basescu a fost suspendat? Va fi sau nu va fi lovitura de stat atunci cand vom avea o noua Constitutie? Exista lovituri de stat parlamentare si constitutionale, cum pretinde locatarul de la Cotroceni, sustinut fiind de acolitii sai?
Pana de curand, noi, cei care am facut o facultate la zi, traiam cu convingerea, in baza studiilor efectuate, ca Parlamentul si parlamentarismul reprezinta, in sine, cele mai inalte expresii ale democratiei unui stat. Mai stiam ca legea fundamentala, din care deriva, pana la urma, intreaga legislatie, este Constitutia. Un document aproape sacrosanct. Pentru noi este cat se poate de socant sa aflam, chiar de la presedintele statului, ca loviturile de stat se fac tocmai prin intermediul celor mai pure substante ale democratiei. Prin Parlament si prin Constitutie.
Curios! Domnul Traian Basescu, atat de preocupat de teoria si practica loviturilor de stat, nu s-a referit, in niciun moment, la institutiile de forta. El ignora cu desavarsire faptul ca, in istoria lumii, au existat lovituri de stat date de armata, sau de politie, sau de serviciile inteligente, sau de un grup de conspiratori care au sub butoane armata, politia ori serviciile inteligente. De fiecare data cand a existat o lovitura de stat, ma refer la statele moderne, intaia institutie infranta, pentru ca lovitura sa reuseasca, a fost Parlamentul. Si, de obicei, Constitutia a fost fie suspendata, fie suprimata. Niciodata nu s-a intamplat invers.
Si, cu toate acestea, Traian Basescu a afirmat, cu subiect si predicat, si nu ca un simplu cetatean, ci reprezentand statul roman ca presedinte, si nu o singura data, la betie ori la mahmureala, ci de mai multe ori, ca in Romania a avut loc o lovitura de stat organizata de Parlamen