Oamenii de stiinta americani au creat soareci modificati genetic care dispun de cate un cromozom uman artificial in fiecare celula din corp, in cadrul unei serii de studii prin care se arata ca bolile genetice ar putea fi tratate cu ajutorul unei noi forme de terapie genetica, scrie The Independent.
Intr-un studiu care nu a fost inca publicat, cercetatorii au creat un cromozom artificial uman in laborator, folosind elemente chimice de constructie mai degraba decat un cromozom uman existent, dovada a tehnologiilor din ce in ce mai puternice din domeniul biologiei sintetice.
Totodata, Guvernul britanic a anuntat joi ca vor investi cateva zeci de milioane de lire in cercetare in domeniul biologiei sintetice, inclusiv intr-un proiect international care si-a propus sa obtina toti cei 16 cromozomi individuali ai ciupercii de drojdie, cu scopul de a crea primul organism sintetic cu un genom complex.
O drojdie de sinteza cu cromozomi creati artificiali ar putea fi folosita, in viitor, ca o platforma pentru noi tipuri de materiale biologice, precum antibiotice sau vaccinuri, in timp ce cromozomii artificiali umani ar putea fi folositi pentru a introduce copii sanatoase ale genelor in organele bolnave sau in tesuturile pacientilor cu maladii genetice, explica cercetatorii.
Cercetatorii care iau parte la proiectul drojdiei sintetice au subliniat, cu ocazia unei intruniri desfasurate la inceputul acestei saptamani la Londra, ca nu si-au propus sa construiasca cromozomi umani sau celulele umane sintetice folosind o tehnica similara celei din proiectul drojdiei sintetice. Un astfel de proiect nu ar fi usor de acceptat, din punct de vedere etic, in Marea Britanie, au aratat cercetatorii.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta americani si japonezi au avansat in acest domeniu de cercetare, reusind sa produca "mini" cromozomi uman