Bălăceala în piscină poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate dacă nu suntem atenţi la câteva aspecte legate atât de aspectul apei, cât şi de igiena celorlalţi care o folosesc.
Utilizatorii infectaţi (de regulă cu virusuri sau fungi) pot contamina piscina sau bazinul de înot cu uşurinţă, precum şi suprafeţele şi obiectele cu care intră în contact. bacteriile sunt transmise frecvent prin intermediul apei şi al suprafeţelor contaminate, provocând rapid infecţii în zonele vulnerabile ale organismului. Există şi specii de bacterii şi amibe care cresc independent în apaă şi pe alte teritorii umede, ce pot cauza o serie de infecţii şi îmbolnăviri respiratorii, dermatologice şi nervoase.
Piscinele în aer liber mai pot fi ţinta unor microorganisme provenite de la animalele domestice sau cele sălbatice. Există foarte multe tipuri de paraziţi şi bacterii răspândite în ariile piscinelor publice, iar clorurile folosite pentru dezinfectarea apei nu reuşesc să le distrugă în totalitate. Un control efectuat de Centrul pentru Control şi Prevenire a Bolilor din SUA în anul 2008 a condus la închiderea de urgenţă a unei piscine publice din opt, din pricină riscului major de îmbolnăvire pe fondul contaminării cu microorganisme periculoase.
În cadrul inspecţiei amintite, 58% dintre piscine au fost depistate cu prezenţa bacteriei E. coli şi 60% dintre unităţi erau contaminate cu bacteria pseudomonas aeruginosa, cauzatoare de infecţii ale urechilor şi erupţii cutanate virulente. Aproximativ 2% dintre piscinele evaluate au prezentat colonii de germeni Cryptosporidium şi Giardia, responsabili cu tulburări violenţe de diaree, probleme respiratorii, afecţiuni oculare şi infecţii neurologice.
În condiţiile riscului crescut de îmbolnăvire de pe urmă răspândirii şi contactării agenţilor patogeni numeroşi de la piscinele publice, prevenirea contactării bolilor divers