Azi, la sediul prefecturii Bihor, a avut loc o întrunire între reprezentanţii firmei NIS Petrol care au subconcesionat perimetre de explorare a hidrocarburilor în Bihor și liderii județului precum și cu primarii din zona ce ar urma să fie afectată de explorări.
În timp ce oficialităţile discutau cu ruşii de la NIS Petrol, o mână de ecologişti au protestat împotriva explorărilor în Bihor.Reprezentanţii NIS Petrol au dat asigurări primarilor şi şefilor judeţului, că nu se pune problema exploatării prin procesul de fracturare hidraulică.
Explicația principală, etalată de directorul general al NIS Petrol, rusul Vadim Smirnov ar trebui să liniștească pe toată lumea: firma nu are tehnologia necesară pentru a se ocupa de gaze de șist. Iar un alt aspect ar fi că, potrivit aceluiaș șef de la NIS, documentele de concesiune nu se referă la resurse alternative precum gazele de șist, ci la hidro-carburi clasice. „Același tip de resurse care se exploatează în Bihor de vreo 100 de ani”, a completat prefectul Pop.
În total, dacă se va găsi ceva bun de exploatat în perimetrele explorate, investiția ar putea ajunge la aproximativ 600.000.000 euro.
În ceea ce privește una dintre cele mai mari îngrijorări ale cetățenilor din comunele ce urmează a fi călcate de utilajele NIS, distrugerea terenurilor și drumurilor, reprezentanții firmei spun că, în faza de prospecție, terenurile agricole care vor avea de suferit vor fi despăgubite.
Prefectul Claudiu Pop a reluat ideea că orice investiție care aduce plus valoare în județ este binevenită. Oarecum legat de începerea investiției șeful Instituției Prefectului a menționat că petroliștii sârbi intenționează să dezvolte o rețea de 120 de stații de carburanți în România.