O parte dintre chiriaşii ANL au posibilitatea de a deveni propriatarii imobilelor ca urmare a unei hotărâri aprobate în ultima şedinţă a Guvenului Ponta II.
Concret, Executivul a adoptat Hotărâre pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin programe de investiţii la nivel naţional, aflate în administrarea consiliilor locale, precum şi a măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, referitoare la administrarea şi vânzarea acestora.
Astfel, prin Hotărârea adoptată de Guvern, 482 locuinţe au fost trecute în proprietatea privată a statului din proprietatea publică a statului. Odată cu adoptarea prezentei Hotărâri s-a creat cadrul juridic pentru vânzarea acestor locuinţe.
Demersuri începute de mult
Acest subiect a fost abordt încă din luna martie 2009 când senatorul Alexandru Mazăre şi deputatul Eduard Martin au depus o propunere de modificare a Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Cei doi parlamentari PSD de Constanţa propuneau, printre altele, cumpărarea imobilelor construite de ANL şi, totodată continuarea programului respectiv. „Trebuia găsită o soluţie pentru a permite chiriaşilor să-şi cumpere locuinţele la un preţ rezonabil”, menţiona la vremea respectivă, senatorul Mazăre. „Fiind vorba de locuinţe sociale, şi preţul de vânzare trebuie să fie acceptabil şi real”, a subliniat atunci deputatul PSD Eduard Martin.
Nu în ultimul rând, parlamentarii PSD de Constanţa prevăzuseră ca sumele provenite din vânzarea locuinţelor ANL să fie direcţionate strict pentru construirea altor locuinţe sociale. „Dacă în localitatea respectivă nu există cereri pentru construcţia de locuinţe, banii vor pleca în alt judeţ, unde sunt solicitări, dacă s-au vândut ANL-uri iar sumele obţ