Un traseu turistic la îndemână, care combină atracţiile turistice cu cele natural.
Vă propunem azi o „tură de vară" care poate fi făcută uşor cu maşina într-o zi de weekend şi combină atracţii culturale cu cele naturale: Cluj - Porolissum - Grădina Botanică Jibou - Grădina Zmeilor - Cluj.
Prima parte a turei este anostă, pe drumul naţional care leagă Clujul de Zalău. Pentru a sparge un pic monotonia, puteţi opri în Sânmihaiu Almaşului, să vizitaţi biserica de lemn de aici, care domină de pe un promontoriu şoseaua. În biserica de lemn, din secolul al XVIII-lea, se află o serie de fresce valoroase.
Ajunşi la Zalău, merită trecut în revistă monumentul Wesselényi din centrul oraşului, ridicat în acelaşi an şi de ce acelaşi autor ca şi statuia lui Matia Corvin din Cluj. Acesta îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós, pe o stâncă, de care se apropie respectuos, dar fără să fie servil, ciobanul Samson Pop. Nobilului maghiar a fost primul din Transilvania care şi-a eliberat iobagii.
Urmaţi principala arteră din oraş şi indicatoarele spre Moigrad, localitate aflată cam la 10 kilometri de centrul Zalăului. În sat, un panou de mari dimensiuni semnalizează intersecţia unde trebuie să o faceţi la dreapta pentru a ajunge la castru.
Capătul lumii
Pentru un roman, Porolissum era sinonim cu capătul lumii. Aici începea unul dintre cele mai lungi drumuri care duceau la Roma. La doi paşi, dincolo de limesul (frontiera) de pe Meseş, se întindea barbaricum. În spate - siguranţa şi confortul unei civilizaţii sofisticate, în faţă - o mare de seminţii războinice privind lacom spre bogăţiile imperiului.
Locul unde se termină lumea romană este acum unul dintre cele două puncte din România - alături de Tâmpa din Braşov - notate de Ghidul Verde Michelin cu o panoramă de trei stele.
Vizita începe cu ruinele vamei romane, situată chiar pe limes. La