Produsele proaspete amestecate cu cele congelate, plus multe alte lucruri...Un „gen” de bucătărie celebru în lume este zguduită de un scandal fără precedent.
Un bucătar-şef a dezvăluit că bucatele preparate în restaurantele din Franţa conţin produse congelate şi conserve, lucru de neconceput până acum. Drept urmare, unii deputaţi intenţionează să interzică prin lege această practică. Corespondentul CNN, Jim Bittermann, a realizat un reportaj despre această problemă.
Produse congelate
Dezvăluirile au trezit nemulţumirea oamenilor. Yves Maison, proprietarul unui restaurant din Bordeaux, a ţinut prima pagină a ziarelor după ce a scos la iveală mici secrete murdare din bucătăria franceză. "Raţa glasată o cumpăr în conserve. Este de cea mai bună calitate. Folosim şi produse congelate, nu trebuie să ascundem acest lucru. Toţi fac aşa", a mărturisit Yves Maison.
Pe lista patrimoniului
Şeful unei asociaţii ai proprietarilor de restaurante susţine că 80 la sută dintre membri nu utilizează produse proaspete, pentru că este costisitor şi nu e rentabil. "Îşi permit să amestece produsele proaspete cu cele congelate, din cauza profitabilităţii. O afacere cu restuarante nu îţi aduce prea mult profit, iar ei trebuie să aibă grijă şi de venituri", a explicat Jean-Luc Madec.
După cum notează analiştii, culmea este că acum trei ani, UNESCO a adăugat bucătăria franceză pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii!