Procuratura va fi demilitarizată, procurorul general va fi numit prin decret prezidenţial, iar procurorii vor avea mai mare independenţă în procesul de investigare. Aceştia nu vor mai avea grade militare, vor fi lipsiţi de dreptul de port-armă şi vor putea fi demişi doar de Consiliul Superior al Magistraturii.
Sunt doar unele dintre prevederile de bază ale proiectului de reformare a acestei instituţii, anunţate astăzi de ministrul Justiţiei Oleg Efrim şi procurorul general Corneliu Gurin. Cei doi oficiali au semnat Ordinul cu privire la constituirea Grupului de lucru pentru elaborarea proiectelor de legi în scopul realizării şi promovării reformei procuraturii.
„Grupul va fi condus de Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, în componenţa acestuia vor intra responsabili din cadrul procuraturii, ai Ministerului Justiţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile. Observatori vor fi specialişti ai Misiunii Europene de consiliere în politici publice pentru Republica Moldova“, a comunicat Oleg Efrim.
Reforma Procuraturii constituie prioritate a Programului de guvernare şi a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei.
Strategia de reformare a procuraturii urmează a fi implementată până în 2016. „Reforma va fi susţinută financiar de stat şi partenerii externi. Din bugetul de stat vor fi allocate 16 milioane de lei“, a spus ministrul.
La rândul lui, Corneliu Gurin a declarat că scopul instituţiei pe care o conduce nu este de a obţine mai mulţi bani, ci rezultate mai bune. „Atunci când ai susţinere tehnică şi financiară aceste reforme pot fi create mult mai repede şi mai bine”, a menţionat Corneliu Gurin.