Comisia Europeană a anuntat o finantare nouă de 600 de milioane de euro pentru decongestionarea spatiului aerian al Europei. Comisia doreste să prevină o criză de capacitate, deoarece se preconizează o crestere cu 50 % a numărului de zboruri în următorii 10-20 de ani.
Obiectivul este de a dezvolta noua tehnologie necesară pentru a realiza Cerul unic european — proiectul ambitios menit să reformeze spatiul aerian al Europei, dublând capacitatea acestuia si reducând la jumătate costurile de management al traficului aerian.
Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, a declarat: "Spatiul aerian si aeroporturile Europei riscă să ajungă la saturare. Dacă lăsăm lucrurile asa cum sunt, ne vom confrunta cu o congestionare puternică si cu haos în spațiul nostru aerian. La sol, aeroporturile vor fi atât de aglomerate încât 2 milioane de zboruri nu vor mai putea să decoleze sau să aterizeze.
Cresterea gradului de congestionare aduce cu sine un risc pentru sigurantă crescut, precum ai întârzieri ai costuri economice reale. Această finantare pentru cercetare este vitală ai reprezintă calea de acces spre tehnologia necesară pentru un spatiu aerian european mai curat, mai eficient ai adecvat secolului XXI.”
Ineficiența spatiului aerian fragmentat al Europei generează în fiecare an costuri suplimentare de aproape 5 miliarde EUR pentru companiile aeriene ai clientii acestora. La un zbor pe distantă medie se adaugă 42 km, astfel încât aeronava consumă mai mult combustibil, generează mai multe emisii, plăteate mai mult sub formă de taxe de utilizator costisitoare ai are întârzieri mai mari. Statele Unite controlează, cu costuri aproape înjumătățite, un spatiu aerian de aceleaai dimensiuni, dar cu un trafic mai intens.
Această cercetare este esentială pentru realizarea Cerului unic european, proiectul emblematic care vizeaz