Ministrul Economiei din Republica Moldova, la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu Varujan Vosganian şi Constantin Niţă. România va exporta în 2-3 ani gaze în Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria, odată ce vor fi construite conductele de interconectare, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.
Exportul de gaze este o cerinţă a Comisiei Europene, care a criticat România pentru lipsa reţelelor de interconexiune a reţelelor de gaze cu statele vecine. Nicuale Havrileţ, citat de Mediafax, a adăugat că extracţia gazelor din Marea Neagră va face ca România să devină un exportator net de gaze naturale. Rezervele de gaze din Marea Neagră sunt explorate de companii precum OMV Petrom, ExxonMobile şi Sterling Resources.
Proiectele de conectare a conductelor de gaze ale României cu statele vecine se află în discuţii la nivel politic de mai mulţi ani. Deocamdată, România are o conductă de gaze doar cu Ungaria, a cărei construcţie a fost finalizată în 2010, după aproximativ zece ani de discuţii.
Dorinţa guvernelor României şi Republicii Moldova este ca lucrările la gazoductul Iaşi – Ungheni să fie gata până la sfârşitul anului 2013, valoarea investiţiei urmând să se ridice la aproximativ 23-24 milioane euro, a declarat joi Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la finalul unei întâlniri cu vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr.
“Dorim ca gazoductul Iaşi – Ungheni să fie operaţional de la începutul anului viitor. Obiectivul investiţional va transporta 500 milioane de metri cubi de gaz în prima fază, urmând ca în faza următoare să fie construită şi o staţie de comprimare. Porţiunea de sub-traversare a podului va fi de 700 de metri, gazoductul urmând să aibă o lungime 16 km pe partea românească şi de aproximativ 10 km pe te