Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultura, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe "Pro Agro" va începe din această toamnă negocieri la nivel european, cu privire la implementarea măsurii de tranzacţionare de către străini a terenurilor agricole din România, primele discuţii pe marginea acestui subiect având deja loc cu preşedinţii Camerelor Agricole din Lituania şi Ungaria, în cadrul şedinţelor organizaţiilor europene ale producătorilor agricoli - COPA COGECA.
'În septembrie, vom participa, alături de producători agricoli din mai multe state din nord-estul Europei, la o conferinţă organizată de Camera Agricolă din Ungaria. Vrem ca împreună să pregătim un set de măsuri care să nu avantajeze cumpărătorul străin în detrimentul celui local. şi aşa vorbim de o măsură care a speriat destul de mult agricultorii din România. Vreau să-i asigur însă că terenurile lor nu vor fi cumpărate oricum şi doar de către străini. Vom susţine implementarea măsurilor necesare pentru a proteja dreptul de proprietate al terenurilor agricole deţinute de fermierii români şi de a facilita accesul lor la piaţa funciară', a declarat preşedintele Pro Agro, Alexandru Jurconi.
Raportarea autorităţilor locale din ţările din Europa de nord-est, cu privire la implementarea acestei măsuri, se va face în baza negocierilor din septembrie. Soluţiile care vor fi găsite pentru implementarea cât mai corectă a măsurii de tranzacţionare de către străini a terenurilor agricole va fi însoţită şi de Organizaţia Fermierilor Europeni COPA-COGECA. Acum în Europa, se confruntă cu această problemă Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Cehia, Polonia şi Ungaria.
Federaţia Naţională 'Pro Agro' a fost admisă în COPA-COGECA la finalul lunii iunie, după ce în 2011 România a fost exclusă întrucât Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), singura organizaţie membră