Interviu cu preotul Nicolae Daniel Gărgan, parohul Parohiei Ortodoxe Câmpu lui Neag, cu Biserica “Sfinţii Arh. Mihail şi Gavril”, filia Valea de Brazi, cu Biserica “Sfântul Mare Mc. Gheorghe”
Momârlan din Est care profesează în Vest
- Părinte Nicolae, sunteţi din pleiada de preoţi tineri ai Văii Jiului, care slujesc de puţini ani la bisericile noastre. Ştim că sunteţi de loc din zona de Est a Văii Jiului, născut şi crescut aici, ceea ce face ca să cunoaşteţi şi mai bine caracteristicile şi obiceiurile oamenilor şi localităţilor noastre. Pentru cei care nu vă cunosc, dar citesc aceste rânduri în Ziarul Văii Jiului, vă rugăm să vă prezentaţi, pentru ca lumea să vă cunoască şi mai altfel decât ca pe un preot.
- Într-adevăr, sunt născut la Petrila, la 10 decembrie 1982 şi am crescut până la vârsta de 7 ani la bunici, la Cimpa, un sat extraordinar cu mulţi oameni de omenie. Am trăsături de momârlan şi de aceea am avut şi bucuria că am ajuns la parohia Câmpu lui Neag în mijlocul momârlanilor. Provin dintr-o familie de buni creştini, suntem cinci fraţi, eu fiind cel de-al doilea născut şi cu toţii mai avem o soră mai mare la Cluj. Ceilalţi fraţi sunt toţi în Vale, n-au plecat, ca şi mine trăiesc şi muncesc în locul unde s-au născut. Am absolvit Şcoala Generală nr. 5 din Petrila, apoi liceul industrial, actualmente Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”, după care am urmat studiile la Facultatea Teologică Ortodoxă din Arad, pe care am absolvit-o în anul 2007. În acelaşi an am intrat pe catedra de profesor de religie, treabă pe care o fac până în prezent. Prima dată am predat la Şcoala Generală nr. 3 din Cimpa, apoi şi la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”. În paralel am continuat la facultate şi masteratul. În anul 2010 am terminat studiile masterale. Anul 2010 a fost un an de neuitat pentru mine, deoarece că am avut bucuria de a mă căsători