Statele Unite au rămas în urma altor ţări dezvoltate la capitolul sănătate, în pofida progreselor obţinute în ultimele două decenii, relevă un studiu citat de agenţia Reuters.
Desi traiesc mai mult - speranţa lor de viaţă a crescu de la 75,2 ani, în 1990, la 78,2 ani în 2010, în medie -, americanii nu se pot bucura pe deplin de anii castigati din diferite cauze, precum răspândirea afecţiunilor psihiatrice, abuzul de diferite substanţe sau afectiuni care provoacă dureri de spate, muşchi şi articulaţii.
'În pofida unui nivel al cheltuielilor cu sănătatea de neconceput cu o generaţie în urmă, sănătatea populaţiei SUA s-a ameliorat doar în măsură moderată şi a rămas în urma progreselor înregistrate în multe alte ţări bogate', afirma dr. Harvey Fineberg, de la Institutul de Medicină din Washington D.C., într-un editorial publicat împreună cu studiul menţionat, în 'Journal of the American Medical Association'. Un raport publicat în 2010 de organizaţia nonprofit Commonwealth Fund a stabilit că, deşi cheltuie dublu pe îngrijirile medicale, SUA sunt depăşite de alte şase ţări dezvoltate - Marea Britanie, Canada, Germania, Olanda, Australia şi Noua Zeelandă.
Studiul publicat miercuri a comparat 20 de ani de date medicale provenite dintr-un mare număr de alte cercetări şi certificate de deces din SUA cu înregistrări similare din 34 de ţări cu venituri mari din Europa, Asia şi America de Nord. 'Comparativ cu alte ţări cu venituri mari, rezultatele SUA privind sănătatea sunt mediocre', a punctat dr. Christopher Murray, directorul 'Institute for Health Metrics and Evaluation', care a condus studiul. Cercetătorii au constatat că bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar şi atacurile cerebrale se numără în continuare printre principalele cauze de deces prematur, dar acestora li se adaugă de asemenea suicidul şi accidentele rutiere.
Între principalele a