O dezbatere ad-hoc, de mai bine de o oră, despre repararea clădirilor vechi din centru a avut loc în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi. Consilierii USL au propus ca Primăria să contribuie cu 80% la acest tip de lucrări, iar proprietarii doar cu 20%. Primarul Emil Boc a subliniat că nu este raiul pe pământ ca totul să fie gratis.
Consilierii locali USL au propus să fie inversate procentele care stabilesc în momentul de față ca proprietarul contribuie cu 80% din costurile reparării clădirilor vechi din centru, iar restul revine autorităților locale. Ideea aparține consilierului Ovidiu Chifor care a precizat că este prea puțin ca Primăria să ajute proprietarul cu 20% din costul total al reparațiilor. “De ce să transferăm pe umerii cetățenilor costul reparațiilor? De ce să nu inversăm acel procent: 80% Primăria și 20% cetățeanul. Dacă cetățeanul nu își permite acele reparații?”, a menționat Chifor.
În replică, primarul Emil Boc că nimeni nu este obligat să stea în centru dacă nu își permite, subliniind că nu este raiu pe pământ ca totul să fie gratis. “Obligația de refațadizare revine proprietarilor. Nu este obligat nimeni să stea în centru dacă nu își permite să plătească reabilitarea fațadelor și să nu cadă în capul trecătorilor. Centrul Clujului nu este un loc în care nimeni nu are nicio obligație. Dăm un sprijin de 20%, iar restul de 80% să fie plătiți în rate timp de 10 ani pentru acele cazuri sociale”, a declarat Boc.
Ligia Subțirică, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca a subliniat că trebuie ținut cont de faptul că prețul pentru reabilitarea acestor monumente istorice este mare deoarece o astfel de clădire nu este reabilitată termic ci primește alt tip de reabilitare. “Nu e popular să spui, dar proprietarii au și obligații și acest lucru este prevăzut în lege”, a menționat Subțirică.
Proiectul de hotărâre privind lucrările de pr