Un tânăr român în vârstă de 28 de ani va lucra din toamnă la ESA/ESTEC (Agenţia Spaţială Europeană), iar domeniul său de cercetare va fi inteligenţa artificială aplicată pe sisteme spaţiale.
Paul Neculoiu, 28 ani, este Young Graduate Trainee in Artificial Intelligence – Advanced Concepts Team la ESA/ESTEC (Agenţia Spaţială Europeană). Acesta a terminat Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei la Universitatea Politehnică din Bucureşti. În anul IV acesta avea 5 restanţe. La un moment dat s-a decis să îşi urmeze visul, acela de a studia în afara ţării şi de a face proiecte îndrăzneţe. “Am avut restanţe deoarece nu îmi plăceau nici profesorii, nici modul de predare” a declarat Neculoiu.
Pasiunea sa din totdeauna a fost astronomia, însă în facultate s-a decis să construiască roboţi. “Am văzut pe YouTube un filmuleţ cu roboţi şi am zis ce fain ar fi să fac şi eu aşa ceva”, spune Neculoiu. Cu greu a reuşit să găsească un profesor care să îi accepte lucrarea de diplomă în robotică, însă apoi a vrut ceva mai mult. “Primul meu robot a fost sub formă de păianjen şi am lucrat foarte mult la el. A trebuit să învăţ multă matematică pentru ca să fac robotul meu să se deplaseze în modul potrivit. Mi-am zis că trebuie să fie o cale mai simplă, să învâţ robotul să înveţe să se deplaseze”, îşi aduce aminte Neculoiu.
Astfel, el a aplicat pentru o bursă la un masterat în Olanda în Inteligenţă Artificială. În timpul masterului a creat şi mai mulţi roboţi şi a avut ocazia să meargă în Japonia într-un schimb de experienţă. “Japonia m-a impresionat, a fost experienţă unică. Ei au un alt mod de gândi, acolo dacă ai o idee, banii nu sunt o problemă”, explică Neculoiu.
După masterat, care era de doi ani, dar l-a terminat în trei, el a aplicat de trei ori pentru un post la Agenţia Spaţială Europeană. Anul acesta î