Ardeleanul Claudio Costea a început să gătească, la 17 ani, în Italia, apoi pe vase de croazieră, ajungând în Anglia unde, timp de câteva luni, a muncit pentru celebrul chef Gordon Ramsey. Acum este head chef la un hotel de patru stele din centrul Oxfordului, iar în martie a gătit pentru Familia Regală a Marii Britanii.
Cum ai ajuns aici?
Muncesc în Anglia din 2005, iar din 2009 la hotelul unde sunt head chef. Am intrat în bucătărie când aveam 17 ani, în Italia, unde am muncit cinci ani, după care am plecat pe vase de croazieră, trei contracte a câte opt luni de zile. Apoi am luat calea Angliei, ca şi sous chef. În restaurantul pe care îl conduc acum pregătim totul proaspăt, de la pâine până la deserturi. Viaţa în bucătărie nu este uşoară, stresul fiind foarte mare. Cred că sunt cel mai tânăr head chef român din Anglia; am o echipă de 12 oameni, din care opt sunt români. În martie, am gătit pentru Familia Regală, iar de-a lungul timpului, pentru multe celebrităţi.
Ai gătit, în Anglia, mâncare românească?
Singura mâncare românească care am făcut-o a fost salata de vinete. Am făcut salată de vinete chiar şi pentru Familia Regală. Pe 8 martie, am pregătit un meniu numai cu preparate foarte fine şi foarte scumpe servit la un dineu la care au participat mai mulţi membri ai Casei Regale, printre care şi prinţul Charles. La final, ducele de Warwick a venit şi m-a felicitat personal.
Care sunt regulile pentru un grătar perfect şi care este marinata ta preferată?
Steakul (friptura pentru grătar) nu necesită marinare, ci doar sare, piper şi puţin unt. Secretul este să nu se “gătească” prea mult, pentru că îşi pierde frăgezimea.
O reţetă pentru vară, foarte răcoritoare
Chef Costea ne-a oferit o reţetă de autor: iced fr