„Planul de investiţii“ vorbeşte în primul rând despre lucrurile deja făcute de Guvern: “2012 – consolidare macroeconomică, măsuri de dreptate socială, reluarea creşterii economice, oprirea risipei din banii publici”.
Cum suntem deja în 2013, putem presupune că ne-am consolidat macroeconomic cu succes, am reluat creşterea economică (un mare merit îl va avea anul agricol bun din 2013) şi am stopat decisiv şi risipirea banului statului, de vreme ce tocmai au fost majorate plafoanele pentru achiziţiile publice.
Ba chiar şi etapa a doua pare raportată ca succes: “Primele luni din 2013 - stabilitate economică şi politică, deblocarea programelor operaţionale, relansarea luptei antievaziune (reforma ANAF), reforma salarizării administraţiei”, având în vedere că am trecut de jumătatea anului. Am asistat la deblocări de fonduri europene, adevărat, dar n-am prea simţit restructurarea ANAF între timp, iar reforma salarizării administraţiei este abia în stadiul de proiect (se urmăreşte crearea unui raport de 1 la 7 între cele mai mici şi cele mai mari salarii).
50 de mii de noi locuri de muncă
Ajungem în fine la etapa a treia, ultima din Plan, singura care aduce mai multe detalii despre investiţiile strategice. Pe scurt, e vorba de “relansarea relaţiilor politice şi economice externe (Europa, Asia), atragerea de investiţii de 10 mld. euro şi crearea de minimum 50.000 de noi locuri de muncă până la finalul anului”.
Înainte de a comenta mai pe larg domeniile-ţintă şi investiţiile estimate, să remarcăm “modestia” obiectivului privind locurile de muncă rezultate în urma unor asemenea investiţii-mamut. 50.000 de noi locuri de muncă la 10 miliarde euro investiţii atrase ar echivala cu 200.000 euro pentru fiecare loc de muncă nou-apărut până la finalul lui 2013, sumă care poate părea destul de mare. De altfel, suma de 10 miliarde atrasă în 2013 ar reprezent