Aradul are mai mulţi locuitori şcolarizaţi decât acum 11 ani. Procentul de alfabetizare a crescut mult în judeţul nostru, potrivit datelor oficiale de la recensământ. Dacă la Recensământul Popu- laţiei şi Locuinţelor din 2011, aproape 4.000 de arădeni s-au declarat analfabeţi, acum 11 ani, peste 10 mii de locuitori recunoşteau că nu ştiu să scrie şi să citească. Cu alte cuvinte, Aradul are cu 6.000 de analfabeţi mai puţin decât în 2002. Creşterea gradului de alfabetizare este determinată de şcolarizare, dar şi de învăţarea cititului şi a scrisului.
În ceea ce priveşte lipsa oricărei forme de învăţământ – în această categorie nefiind neapărat persoanele analfabete, ci persoane care nu au absolvit nicio şcoală, trebuie spus că numărul acestora a scăzut mult în ultimii ani. În 2002, aproape 22 de mii de arădeni susţineau atunci când erau recenzaţi că nu au absolvit nicio şcoală. La recensământul din 2011, doar 8.500 de arădeni se declarau ca fiind fără nicio şcoală absolvită. În 2002, un număr de 270,6 de mii de locuitori aveau un nivel secundar de învăţământ absolvit, adică au terminat gimnaziul, liceul ori o şcoală profesională. În 2011 însă, numărul locuitorilor cu nivel secundar a scăzut la peste 258 de mii de locuitori şi asta pentru că, a crescut numărul arădenilor care au urmat o facultate.
Aradul are de două ori mai mulţi locuitori cu studii superioare decât acum 11 ani. Mai exact, atunci aproape 25 de mii de locuitori avea un nivel superior de instruire, în timp ce acum numărul acestora a ajuns la peste 53 de mii, din care 44.910 cu licenţă.
Aradul are mai mulţi locuitori şcolarizaţi decât acum 11 ani. Procentul de alfabetizare a crescut mult în judeţul nostru, potrivit datelor oficiale de la recensământ. Dacă la Recensământul Popu- laţiei şi Locuinţelor din 2011, aproape 4.000 de arădeni s-au declarat analfabeţi, acum 11