“Nu este niciun focar de infecţie, nicio catastrofă la Spitalul Judeţean Timişoara”, a declarat conf. univ. dr. Florin Bârsăşteanu, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara, joi, 11 iunie, în replică la campania de presă provocată de moartea unui pacient de 56 de ani, din oraşul de pe Bega, în urma infecţiei cu bacteria Clostridium Difficile, luată din spital.
Dr. Bârsăşeanu a mai subliniat că unitatea sanitară a luat măsurile indicate de ghidurile medicale şi a majorat suma cu 50 la suta cheltuită pentru prevenţia infecţiilor.
Infecţiile intraspitaliceşti există în toate unităţile sanitare cu paturi din lume. Important este ca aceste infecţii să fie recunoscute. Acestea nu reprezintă un pericol iminent. La nivelul Uniunii Europene se înregistrează trei milioane de cazuri pe an, dintre care 50.000 sunt decese. În ultimele opt luni, la SCJU Timişoara au fost raportate 215 cazuri de infecţii intraspitaliceşti şi numai două decese. Dorel Săndesc, şeful Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă, a subliniat că bacterii se găsesc peste tot în spitale, dar în aceste situaţii se manifestă mai uşor, fiindcă organismul uman este supus unor intervenţii chirurgicale, tratamentului cu antibiotice şi unui stres mult mai puternic, ce duce la scăderea imunităţii. La ATI au fost 14 cazuri, dar majoritatea nu s-a infectat în spital. Raportat, e sub 1%, numai 2 pacienţi au murit, dar pe fondul unor boli conjugate, aveau peste 80 de ani, erau şi infectaţi cu Clostridium.
“Nu este niciun focar de infecţie, nicio catastrofă la Spitalul Judeţean Timişoara”, a declarat conf. univ. dr. Florin Bârsăşteanu, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara, joi, 11 iunie, în replică la campania de presă provocată de moartea unui pacient de 56 de ani, din oraşul de pe Bega, în urma infecţiei cu bacteria Clostridium Difficile