Pământul nu este al nostru, ci al urmaşilor, urmaşilor noştri. Poate în restul ţării, dar în Valea Jiului este discutabil şi interpretabil. Resursa de cărbune cel puţin s-ar putea să aparţină, în viitor, unui investitor străin.
Ce se întâmplă dacă se găsesc investitori?
Complexului Energetic Hunedoara are deja stabilită o strategie de privatizare. „Ca urmare a discuţiilor purtate cu misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în luna ianuarie 2013, strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara va consta în majorarea capitalului social prin aport de capital privat, cu dobândirea de către un investitor strategic a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al societăţii, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni”, după cum se arată în documentele oficiale.
Conform acestei strategii, selecţia investitorului se va realiza, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte societăţi industriale, prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori.
Elementele şi condiţiile principale ale contractului de privatizare negociat cu investitorul selectat, inclusiv modalitatea de plată a preţului, vor fi aprobate de guvern.
Ce se întâmplă dacă nu se găsesc investitori?
Dacă nu va exista niciun investitor interesat, Complexul Energetic Hunedoara va intra în insolvenţă. Printre măsurile convenite de România şi Fondul Monetar Internaţional se află şi obligaţia fuziunii societăţii cu minele viabile din cadrul Societăţii Naţionale a Huilei până la sfârşitul lunii iulie. Deci, se înţelege că asta se va întâmpla şi cu minele viabile din Valea Jiului.
Se intenţionează ca producăto