Ziua nunţii este asociată, în diferitele culturi de pe glob, cu tradiţii şi ritualuri cel puţin diferite, dacă nu chiar bizare în esenţă. Dacă pentru occidentali, obiceiul furatului miresei de la nunţile românilor stârneşte amuzamentul, şi balcanicii găsesc greu de înţeles ritualurile care implică sacrificarea unei vaci pentru noul cuplu, spre exemplu, aşa cum obişnuieşte etnia Zulu, din Africa de Sud.
Garderobă neîncăpătoarea
În China de astăzi, miresele nu se mulţumesc cu o singură rochie de mireasă, ci cu trei. Prima dată, există tradiţionalul qipao sau cheongsam, o rochie roşie brodată, creată special pentru nuntă. Roşu este culoarea norocului în cultura chineză. Apoi vine rândul rochiei voluminoase, care nu pare atât de deplasată în lumea occidentalilor. Iar la final, mireasa se dezbracă doar pentru a îmbrăca, din nou, o rochie pe gustul ei, de această dată, la propria alegere.
Mâini pictate
Înainte ca o femeie din India să se căsătorească, îşi va decora mâinile cu desene elaborate numite menhdi. La această procesiune participă şi prietenele sale, pentru a-i uşura orele în care stă să fie pictată. Desenele vor rezista până la câteva săptămâni şi sunt realizate cu henna. După câteva ore în care aşteaptă să-i fie aplicată vopseaua, mireasa trebuie să mai petreacă nişte timp aşteptând ca aceasta să se usuce, motiv pentru care are loc „petrecerea menhni”, în care mireasa primeşte şi nişte sfaturi utile de la prietenele sale cu experienţă.
Săritul peste mătură
Celţii, romanii şi ţiganii au inclus în tradiţiile lor de nuntă diverse mişcări care au legătură cu săritul peste mătură. Astăzi, acest ritual mai este practicat de către triburile afro-americane. În perioada de dinaintea Războiului Civil, sclavii îşi pecetluiau uniunea alături de o femeie printr-o săritură peste mătură.
Tortul peruvian
În Peru, femeile sin