Facultăţile de drept, ştiinţe economice sau ştiinţe politice şi administrative scot şomeri pe bandă rulantă, spun specialiştii în resurse umane. Pe de altă parte, absolvenţii facultăţilor de ştiinţe exacte, în special cei de informatică, au cele mai mari şanse să îşi găsească un loc de muncă.
Neconcordanţele între numărul de locuri de muncă disponibile şi numărul locurilor în facultăţi crează şomeri pe bandă rulantă.
"În prezent, piaţa forţei de muncă oferă mult mai puţin şanse în zona de studii politice şi administrative, drept şi chiar studii economice, jurnalism. Sunt facultăţi predestinate a crea şomeri", a menţionat Monica Soare, specialist în resurse umane.
Cei mai mulţi absolvenţi de facultate din România au studiat dreptul, ştiinţe sociale sau ştiinţele economice.
"În România, 53% din absolvenţi sunt în zona de studii economice, ştiinţe sociale şi drept. Comparativ cu UE unde sunt 35% din absolvenţi. E clar că piaţa forţei de muncă nu are cum să absoarbă acest excedent din această zonă", a adăugat Soare.
Conform specialiştilor în resurse umane, cele mai mari şanse de angajare le au absolvenţii facultăţilor de ştiinţe exacte, în special cei de la informatică, dar şi cei care studiază limbi străine mai puţin obişnuite, precum olandeza, daneza sau germana. Având în vedere numărul mare de şomeri cu studii superioare, Inspectoratul Şcolar şi AJOFM Cluj vor să realizeze un proiect pe fonduri europene. 20.000 de liceeni vor fi consiliaţi pentru a-şi alege forma de studii potrivită.
"E un proiect strategic, el va intra în zona a cinci milioane de euro, dar discutăm de 20.000 de elevi care ar fi cuprinşi în acest proiect. Vom încerca să facem testări să vedem pe baza aptitudinilor pe care fiecare elev le are şi ar fi ideal să meargî ţinând cont de resursele pe care le are, aptitudinile pe care le are", a menţionat Valentin Cuibus, i