În total, 56 de ieșeni au căzut pradă bolii, după ce fie au uitat să se spele pe mâini, fie au consumat mâncare alterată, în urma expunerii la soare.
Toate cazurile de diaree au fost raportate în prima săptămână din luna iulie, iar 46 de oameni au avut nevoie de spitalizare, scrie Monitorul de Vaslui.
Cei mai mulți bolnavi au vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, iar medici spun că situația ar fi putut fi evitată respectând câteva reguli de bun simț.
“Cazuistica din aceastrã perioadã este specificã fiecãrui sezon estival. În primul rând, sunt foarte multe cazuri de boli diareice acute si de enterocolite, datorate mai ales unei alimentatii în care pãrintii dau copiilor dulciuri în exces, dar si tot felul de produse din comert, de genul chipsuri, rãcoritoare acidulate. O altã cauzã este datã de consumul alimentelor pãstrate în conditii improprii”, spune un medic din cadrul Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
Nu mâncați legume și fructe nespălate!
Pentru a preveni îmbolnãvirile, doctorii amintesc măsurile de igienă care trebuiesc musai respectate pe timpul verii și nu numai.
“Aprovizionarea cu apã potabilã trebuie sã se facã exclusiv din surse autorizate si verificate periodic prin analize de laborator. Nu trebuie neglijatã spãlarea insistentã a mâinilor cu apã si sãpun dupã fiecare utilizare a toaletei înainte de a manipula produse alimentare si înainte de fiecare masã, dar si spalarea fructelor si legumelor la jet abundent de apã potabilã. Recipientele cu apã utilizatã pentru consum uman trebuie sã se acopere de fiecare datã cu un capac curat si trebuie acordatã o atentie deosebitã apei folositã la prepararea alimentelor pentru copii.
Se recomandã fierberea apei în cazul în care existã îndoieli asupra calitãtii surselor de apã potabilã ce sunt folosite pentru consumul uman si prepararea alimentel