După ce în partea a doua a şedinţei de miercuri, ştirile externe au readus speculatorii pe piaţă, ritmul bun s-a menţinut şi în prima parte a penultimei şedinţe a săptămânii. După aproape jumătate de zi, numărul contractelor încheiate pe toate activele tranzacţionate era de aproape 900 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 10,7 milioane lei. Conform unui broker activ, "investitorii şi-au primit doza de antidot împotriva apatiei prin evoluţiile externe, care au mişcat şi piaţa sibiană, astfel că lichiditatea s-a îmbunătăţit".
Dacă de obicei cea mai bună lichiditate se observă pe sectorul derivatelor pe indici, de această dată altul a fost produsul cel mai speculat în primele şapte ore ale şedinţei de ieri. Jucătorii s-au arătat interesaţi de evoluţia parităţii euro/dolar, pe fondul unei creşteri importante a cotaţiei monedei comune, care a făcut ca aceasta să revină peste pragul de 1,30 dolari. Până la ora 16.15 au fost încheiate 439 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa septembrie. Moneda unică se aprecia cu peste un procent şi valora 1,30320 USD. Pentru decembrie, cotaţia monedei europene se cifra la 1,30600 USD, în urcare cu 1,09%. Numărul contractelor era de aproape 100. Pe pieţele externe dolarul a scăzut la cel mai mic nivel din trei săptămâni faţă de euro, după ce preşedintele FED, Ben S. Bernanke, a declarat că şomajul şi inflaţia arată că economia americană are încă nevoie de stimulentele monetare.
Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 175 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Vânzătorii speculau creşterea derivatului pe indicele american, înregistrată pe fondul unei direcţii similare pe piaţa mamă din SUA, unde futures-ul pe indici înregistra un salt pozitiv, după declaraţia de susţinere a stimulentelor monetare dată de şeful FED. Pe piaţa sibiană, cotaţia indicelui creştea puternic, cu 131 puncte şi era estimată la 12.681 puncte.