Pentru prima dată, cel puţin după ’89, în Gorj a fost înfiinţată o cultură de sfeclă de zahăr. Plantaţia se află în Godineşti, investiţia fiind a unei persoane din capitală. Se întinde pe o suprafaţă de circa cinci hectare, iar sfecla de zahăr produsă aici va fi prelucrată la o fabrică de zahăr din Braşov. Proprietarul vrea să obţină subvenţii pentru producţia de aici, însă nu sunt şanse să primească ceva, dat fiind faptul că plantaţia nu a fost îngrijită aşa cum trebuie.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj spun că nu îşi mai amintesc de cât timp nu s-a mai plantat sfeclă de zahăr în acest judeţ. După zeci de ani, un investitor din capitală a cultivat această plantă cu scopul de a vinde recolta fabricii de zahăr Bod din Braşov. Conform contractului dintre cele două părţi, producătorul s-a angajat să livreze la fabrică circa 150 tone de sfeclă de zahăr, pentru care a solicitat subvenţii. În urma controlului efectuat, autorităţile judeţene au găsit plantaţia plină de buruieni. „Nu s-a mai cultivat sfeclă de zahăr la nivelul acestui judeţ de foarte mult timp. Este un PFA, deci este persoană juridică, are terenul pe raza comunei Godineşti şi are doi oameni angajaţi, un paznic şi un îngrijitor al culturii. Am efectuat un control şi are suprafaţa de cinci hectare prevăzută în contract, trebuie să livreze la fabrică 50 tone pe hectar. În contract sunt atât ce trebuie să respecte fabrica, cât şi proprietarul culturii. În teren, sfecla care este acolo nu se vede din buruieni, angajaţii spun că au erbicidat cultura, dar nu dovedeşte asta, dat fiind buruienile care sunt”, a declarat Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
Nu va lua subvenţii
În cursul acestei luni o comisie va stabili dacă producătorul va beneficia de subvenţii pentru producţia de sfeclă de zahăr. Reprezentanţii Direcţiei Agricole nu cred că se va întâmpla acest lucru. „Ministe