Carnea si diferitele produse din carne pe care le pregatim la gratar pot provoca o boala grava precum cancerul, daca nu sunt gatite asa cum trebuie. Specialistii ne ofera cateva sfaturi pentru a nu se ajunge la acest pericol.
Indiferent de tipul de carne pe care il prepari, atunci cand ea este gatita la temperatura inalta, emana substante denumite amine heterociclice si hidrocarburi policiclice aromatice, scrie Fox News. Conform unei auoritati americane in domeniu (National Cancer Institute), acestea pot provoca inclusiv cancer.
Specialistii au constatat acest lucru in cadrul testelor de laborator, ei nefiind siguri daca boala apare si la oamenii care consuma carne preparata necorespunzator pe gratar.
Totusi, expertii in domeniu ne sfatuiesc sa nu lasam carnea pe gratar prea mult, in caz contrar expunandu-ne riscului de a face cancer la prostata, pancreas si colon, spune medicul Natalie Azar.
Daca preferi carnea gatita astfel, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi:
Marinatul carnii
Marinatul carnii pe care vrei sa o gatesti ii adauga si o aroma speciala. In cazul in care faci acest lucru, substantele periculoase emanate de carnea gatita la gratar scad chiar si cu 70%, conform unui studiu aparut in revista "Natural Medicine Journal". In plus, daca adaugi putina bere peste ea, vei reduce si mai mult acest risc.
Mai putin timp de preparare si o temperatura mai mica
Inainte de a gati carnea, este bine sa o bagi in cuptorul cu microunde intre 60 si 90 de secunde. Nu expune carnea direct la o temperatura ridicata, indiferent daca o pregatesti pe gratar sau in tigaie.
Nu uita sa o intorci constant pe toate partile, caci portiunile in care ea se arde sunt cele mai periculoase pentru sanatate. Pentru a o gati si mai sanatos, foloseste uleiul de arahide.